Csaba Varga

Csaba Varga, född 1946, är president för Institutet för Strategisk Forskning i Nagykovácsi, en idyllisk trädgårdsstad nära skogen på Budasidan i Ungern.

Från gårdagens trygga miljö försöker han se in i morgondagen. Han räknas till en av förgrundsfigurerna i WFSF. World Futures Studies Federation, som i år hade sin 19:e världskongress.

Csaba Vargas Institut, som 2006 firar sin 15:e födelsedag, omsätter idag 4-5 miljoner svenska kronor i ren konsultverksamhet. Summan är inte imponerande i västerländska mått mätt, men omsättningen är ENORM i Ungern, som förr endast hade en enda konsult - staten! Vars råd alla dessutom var tvungna att lyda!!

Samarbete med kunskapsalliansen Kreaprenör
I dag lyssnar allt fler ungrare på Csaba Varga och på hans medarbetare. Omsättningen kommer att tiodubblas under de närmaste åren eftersom Varga & Co arbetar med att ta framtidsstrategier för Ukrainas och Vietnams regeringar.

Under hösten 2005 har ett samarbete också inletts med EBC Kreaprenör AB.

- Ukraina och Vietnam har stora potentialer. Hisnande framtidsutsikter, påpekar Csaba Varga. Vietnamn förfogar över regnskogsområden, där ännu ingen människa har satt sin fot. Ukraina har också många skyddade och rika områden. I väst känner vi bara till olyckan i Tjernobyl. Båda länderna kommer att överraska världen inom en snar framtid.

Om sitt svenska samarbete säger Csaba Varga:
- Jag har aldrig tidigare i Europa träffat personer med så stor medvetenhet om vad som händer i vår tid som i Kreaprenör, och som dessutom delar vår vision om vad vi kan - och MÅSTE - göra tillsammans i Europa för att lyckas i "kontinenternas kamp".

Csaba Varga är sociolog med djup kännedom både i humaniora och i naturvetenskap - främst kvantfysik. Han kallar sig själv för "kvanthoppens mästare". Från kvantfysikens mystik (där partiklarna är ibland ogripbara vågor) har han "hoppat" vidare och landat i vår spirituella värld, där världsreligionerna omvärderas och nyandligheten åter berder ut sig efter materialismens och ateismen tillfälliga triumfer.

Hans insikt i humanism var till god hjälp i detta katedraliska hopp. Ett tag under kommunistpartiets diktatur var han den drivande kraften bakom Föreningen Unga Konstnärer (som bejakade den förbjudna abstrakta konsten) och sedermera fungerade han som generalsekreterare för Ungerska Författarförbundet (som stödde "tövädret" i förtrycket).

Naturligtvis fick han sparken från båda ställen. Reträttplatsen blev forskning i byarnas kultur- och gemenskap. Och här fastnade han för sociologin. Här förstod han hur samhället växer upp underifrån, ur myllan. Och här finns just den växtkraft, som centralstyrningen saknar.

Vid systemskiftet (när Berlinmuren revs) var hans nya karriärväg utstakad. Han deltog i den grupp på 12 personer som direkt efter "islossningen" fick uppgiften att utveckla det nya Ungern. I dag arbetar hans Institut för Strategisk Forskning med:

Csaba Vargas Institut står även bakom två framgångsrika tidningar INCO (ungersk internet tidning) och e-Világ (=e-värld). Han själv och gruppens medlemmar har publicerat ett 30-tal böcker med paradigm och möjligheterna i framtiden som huvudtema.

Och nu bygger de också en framtidsstad Zsilicei Eden-park i Södra Ungern, en bit från Balatonsjön, som ska börja bli klar för inflyttning 2008.

Samarbete och assistans
Professor Csaba Varga och hans forskarteam arbetar nu aktivt i Kreaprenör kunskapsallians och assisteras under sina Sverigebesök av fil dr Anikó Bródy. Hon är samhällsvetare, språkkunnig och talar bl.a. utmärkt svenska.