Är Sverige demokratiskt?
Fredag 26 september 2014 diskuterade man journalistisk objektivitet i SVT Aktuellt mitt i en sändning. Man lät studiojournalisterna tala med en utsänd journalist i Ukraina. Det är precis som att tala med sig själv. Och när journalister talar med varandra får man nämligen så bra svar.

Reportaget visade hur rysk TV filmade de ryska lastbilarna på väg in i Ukraina och hur den ryske reportern beskrev unga, ryska hjälparbetare, som angreps av fascisternas soldater från Kiev. När samma bilar visades i Ukrainas TV var det istället ryska soldater, som sköt ihjäl unga ukrainare som försvarade fosterlandet.  Den svenska journalisten i Ukraina medgav att det var jätte, jätte svårt (nysvenskt uttryck för något som är i det närmaste omöjligt) att veta vad som är sant bara genom att titta på nationell TV.  ”Jag studerar en massa andra källor för att ta reda på vad som är sant”, sa utlandskorrespondenten bl.a. i studiosamtalet. 

Men ännu mer intressant blev nästa inslag i samma Aktuellt. Det handlade om Right Livelihood Foundations pristagare 2014. Priset brukar kallas det alternativa Nobelpriset. Och en av årets pristagare är visselblåsaren Edward Snowden, som numera bara är välkommen i det "odemokratiska" Ryssland sedan han avslöjat hur USA:s signalspaning går till. På Right Livlihoods hemsida läser vi: “The idea of 'right livelihood' is an ancient one. It embodies the principle that each person should follow an honest occupation, which fully respects other people and the natural world. It means being responsible for the consequences of our actions and taking only a fair share of the earth's Resources.”

Wrong Livelihood?

I 20 år har Right Livelihood tillkännagett sina pristagare i UDs pressrum. Men i sista stund meddelade UD (rummet var bokat och äktsvenskt kaffe med kakor beställda) att det inte gick för sig i år, eftersom UD inte har något med Right Livelihood att göra.

- Beslutet är löjeväckande, sa en representant för Right Livelihood, och handlar egentligen om något annat. I TV-serien ”Yes minister”, som skämtar om vad som egentligen händer i politikens korridorer, frågar någon:
- Är han verkligen skyldig.
Och svaret är:
- Vi vet inte, han har inte dementerat ännu.

Nu tog det inte längre än till nästa inslag i Aktuellt för minister Carl Bildt att dementera. Efter 20 år hade UD kommit på att man inte hade något med Right Livelihood att göra, när det hade blivit Wrong Livelihood.

Nej, så sa han inte, men det var det han menade. Carl Bildt vill inte att Sverige skall kopplas ihop med det faktum, att vi tillsammans med England i själva verket har varit en av USA:s närmaste och dessutom bästa samarbetspartner i 50 år.

Och som av ett misstag avslöjades detta för Aktuellts journalister. Men detta sensationella reportage, som visade att svenska journalister aldrig kollar en massa källor vad gäller svensk utrikes- och försvarspolitik för att veta vad som är sant - eller inte vågar skriva vad de i så fall har kommit på - följdes inte upp i studion av något samtal om svensk pressetik och objektivitet. I det objektiva Sverige krävs tydligen fakta bara när man ska rapportera om relationerna med Ryssland och Kina.

Post scriptum:

Edward Snowden måste vara den ideala mottagaren av Right Livelihoods pris. Grabben är bara några år och 30. Han hade ett toppjobb i USA med hög lön. Men han ansåg inte att han hade ett hederligt jobb, eller som det står i Right Livelihoods mission statement ”….an honest occupation, which fully respects other people…”

Och trots att han visste att han utmanade världens mäktigaste organisation (jfr den kinesiske studenten framför stridsvagnen, vars mod vi ständigt och med rätta tillåts hylla i Sverige), vågade han följa sitt samvete och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Han offrade sitt väl betalda toppjobb på NSA och avslöjade för världens människor vad USA höll på med. 

Observera, du som jätte jätte noga studerar allt innan du bildar dig en egen uppfattning, att Edward Snowden inte har lämnat ut några hemliga handlingar. Han har bara visat sina bevis för journalister för att ge människor i hela världen möjlighet att i demokratisk ordning bestämma, om det är så här vi vill ha det. Han har inte bedrivit spioneri i egentlig mening. Han har bara arbetat för de mänskliga rättigheter, som andra hjältar vi just nu hyllar i Sverige också säger sig göra; Dwight Isaacs, Martin Schibbye, Johan Persson m.fl. 

Men om UD i Sverige får bestämma ska vi bara tillkännage sådant, som vi fått OK på i USA, och bara tillämpa FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, när dessa inte strider mot USA:s intressen. 

Kan man då med fog hävda att USA och Sverige är till 100% demokratiska länder. Ja, jag tror det. Men då måste vi få fram ett system med möjlighet för människorna att rösta fram till 100% demokratiska ledare. Och det har vi enligt min uppfattning inte i dag. 

Lars-Olof (LO) Landin
Ordförande i Kreaprenör®
Riksdagskandidat för partiet Enhet

Illustrationer av Bildskaparen Mats Böllner